Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice”
“Investiții pentru viitorul dumneavoastră!”
CENTRU DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU STUDIUL MORFOLOGIC ŞI GENETIC IN PATOLOGIA MALIGNA
Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Contextul proiectului

Testele imunohistochimice şi genetice în diagnosticul cancerului se impun din ce în ce mai mult în ţările europene, atât clinicile cât şi firmele producătoare de reactivi fiind interesate de dezvoltarea acestor domenii. Protocoalele de diagnostic ce cuprind markeri imunohistochimici şi genetici sunt tot mai mult studiate şi se impun ca tehnici diagnostice de rutină atât în ţările UE, cât şi în România. 

În prezent cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate în lume după bolile cardiovasculare, iar apariţia tumorilor maligne este consecinţa alterării genetice şi epigenetice la nivelul clonelor de celule neoplazice. Ca urmare a acumulării de mutaţii genetice somatice se estimează că peste jumătate din populatie ar putea fi diagnosticată cu o formă de cancer într-un anumit moment al vieţii. Studiul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a arătat că în România s-au înregistrat 78.760 de noi cazuri de cancer în 2012. Această statistică a clasat România pe locul 10 în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte bolnavii de cancer. Proiectul GLOBOCAN 2008 al aceleiaşi agenţii estima că în anul 2008 în România cazurile nou diagnosticate de cancer erau de 70.300, mortalitatea prin cancer a fost de 46.300 cazuri, iar riscul de a muri de cancer înaintea vârstei de 75 de ani de 13.900 cazuri. Prevalenţa pe 5 ani a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer ar fi de 155.900 cazuri, reprezentând 860,8 la 100.000 de locuitori. Cele mai frecvente forme de cancer la ambele sexe sunt reprezentate de cancerul pulmonar, colorectal, mamar, stomac şi prostată. La sexul feminin cele mai frecvente cancere sunt la nivel mamar, colorectal, col uterin, plămân şi ovar, în timp de la sexul masculin cele mai frecvente cancere sunt pulmonare, colorectale, prostatice, gastrice şi la nivelul vezicii urinare. (sursa OMS) 

Statisticile existente la nivelul Ministerului Sanatatii arata ca, in 2005, in România erau inregistrate 354.572 de persoane bolnave de cancer. Cazurile noi de cancer, de aproximativ 55.000 de pacienţi, reprezintă o incidenţă de 252 la suta de mii de locuitori, din care aproximativ 165 sunt la vârste sub 14 ani. 

Incidenţa şi prevalenţa cancerului în România se află sub media europeană, cu excepţia cancerului de col uterin, la care ţara noastră se află pe primele locuri în Europa, incidenţa în România fiind de 30 de cazuri la 100.000 de femei. (sursa – Ministerul Sanatatii) La nivelul județului Constanța există aproximativ 14.000 de pacienti diagnosticati cu tumori maligne. Pe judet sunt alocați lunar aproximativ 160.000 lei pentru tratamentul pacientilor. Cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri se refera la cancerul pulmonar, cancer digestiv, de san si col uterin. Alarmant este că, anual, numai în județul Constanța, sunt depistați in jur de 2.400 de pacienti cu neoplazii maligne. (sursa – Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta)

Pentru informații detaliate despre celelalte programe operaționale cofinanțate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Copyright © 2014 - 2024 Universitatea OVIDIUS - Constanta